صفحه شخصی ف الف   
 
نام و نام خانوادگی: ف الف
استان: اصفهان - شهرستان: اصفهان
رشته: کارشناسی ارشد عمران - پایه نظام مهندسی: سه
تاریخ عضویت:  1390/01/04
 روزنوشت ها    
 

 عجیب ترین خیابان دنیا بخش عمومی

20


امروز یکی دیگر از عجیب ترین طرح های ساخت و ساز در دنیا رو خدمتتون معرفی میکنم. تقاطع خیایان با ریل قطار و ایست روی پل بخاطر عبور کشتی دیده بودیم اما این یکی یعنی تقاطع یک خیایان با باند فرودگاه خیلی جالب و هیجان انگیزه. راستش خودمم باور نمیشد همچین خیابونی تو دنیا باشه و وقتی متوجه شدم حیفم اومد بهتون معرفیش نکنم.این خیابون که در کشور مراکش وجود داره بطور عجیبی با یک فرودگاه بنام جبل الطارق تقاطع دارد. این خیابون تنها جاده ی زمینی بین این کشور و اسپانیا محسوب میشه

فرودگاه جبل الطارق
Gibraltar Airport
جبل الطارق (Gibraltar)(به معنی کوه طارق) نام دهکده‌ای کوهستانی است که در ساحل جنوبی اسپانیا در جنوب غربی اروپا قرار دارد و یکی از زیرمجموعه های دارای تابعیت پرچم بریتانیا به شمار می‌رود که البته مالکیت این منطقه بین اسپانیا و بریتانیا مورد اختلاف است. کوه طارق در بخش ساحلی خود به تنگه جبل‌الطارق پیوسته است. این تنگه دریای مدیترانه را به اقیانوس اطلس می‌پیوندد و در دو سوی آن مراکش و اسپانیا قرار دارد و اینطور بیان شده است که جبل الطارق نام منطقه کوچک خودمختاری است که در دهانه مدیترانه و هم مرز با اسپانیا قرار دارد.
این سرزمین کوهستانی که تحت قیمومیت انگلستان است دارای عجیب ترین فرودگاه جهان است. باند فرودگاه جبل اطارق از میان بزرگراه اصلی شهر عبور می کند و ساختمان فرودگاه تنها 500 متر از مرکز شهرستان جبل الطارق فاصله دارد. به همین دلیل برای ورود هر فرود یا بلند شدن هر هواپیماها می بایست این بزرگراه بسته شود. فرودگاه جبل الطارق یکی از چند فرودگاه عجیب در جهان است و در حال حاضر به چهار مقصد در انگلستان و دو مقصد در اسپانیا دارای مسیر پروازی است.
عبور از باند فرود
شاید اولین سوالی که به طور طبیعی در ذهن هر کسی به وجود می آید این باشد که چگونه یک فرودگاه بزرگ می تواند با وجود نزدیکی به شهر، به فعالیتهای خود به خوبی ادامه دهد.
از آنجا که این شهر بسیار کوچک است ، باند فرود فرودگاه بخش بسیار وسیعی از زمینهای آن را به خود اختصاص داده است.
اما کار وقتی سخت تر می شود که رانندگان بخواهند از جبل الطارق با خودرو به اسپانیا بروند. آنها مجبور خواهند بود از باند فرودگاه عبور کنند و به هنگام فرود هواپیما، در پشت خطوط انتظار شاهد عبور هواپیما از جلو خودشان باشند!
جالب تر آنکه گاه خلبانهایی که قصد فرود دارند، مجبور می شوند حداقل 10 دقیقه منتظر شوند تا مسؤولان فرودگاه با کنترل خودروها راه را برای فرود هواپیما بر روی باند باز کنند. شاید بتوان به تمامی خلبانانی که از دیدن این همه خودرو در اطراف باند فرود متعجب و مضطرب می شوند حق داد که از نشستن در آن حالت، هیچ احساس خوبی نداشته باشند.
این مسأله سبب شده است که دولت محلی به فکر احداث تونلی فرعی بیفتد که خودروها را دور از باند فرودگاه به مقصد برساند. آنها همچنین به فکر تأسیس ترمینالهای جدیدی افتاده اند که از هجوم خودروها به درون فرودگاه جلوگیری نماید. دولت همچنین بر آن شده است که جاده اصلی منتهی به شمال شهر را که از میان فرودگاه می گذرد، از مسیر قبلی منحرف سازد.
تعطیلی دو ساعته
هرچند تونل جدید احداث شده که از زیر باند فعلی فرود می گذرد مراحل انتهایی خود را پشت سر می گذارد، مسؤولان شهر معتقدند عبور از مسیر قبلی باید همچنان برای افراد پیاده و خودروها و وسایل اضطراری ادامه یابد. از آنجا که پایانه های موجود در این فرودگاه برای سالیان متمادی بسیار کوچک و محدود بوده و در طول باند فرود و سراسر آن قرار داشته اند، تنها 3 تا 7 پرواز روزانه قادر بوده است در طول روز از امکانات فرودگاهی بهره مند شود که این موضوع نیز با احداث پایانه های جدید و بزرگتر، برطرف خواهد شد.
علاوه بر این، اگر حداقل مدت بسته شدن باند فرود را ده دقیقه هم در نظر بگیریم، در طول روز بیش از دو ساعت باند و امکانات فرودگاهی برای عبور و مرور خودروها از میان باند به حالت تعطیل در می آمد که این نیز خود مشکلات فراوانی را برای این فرودگاه به همراه داشته است.
شاید جالب ترین قسمت در این فرودگاه، برج کنترل و مکالمات میان آنها با خلبانان در حال فرود باشد که پی در پی از آنها خواسته می شود مراقب وسایل و افرادی که احیانا بر روی باند فرود مشاهده می کنند، باشند؛ سخنانی که شاید برای خلبانانی که برای اولین بار به این فرودگاه می آیند، کمی عجیب و شاید خنده دار به نظر آید.
با این همه، این فرودگاه در سال 2004 موفق به جابجایی 314375 مسافر و بیش از 380 تن محموله شده است! جالب تر آنکه این فرودگاه دارای درجه عالی جهانی از نظر امکانات و تجهیزات است که جایگاه ممتازی را برای آن در جهان قایل شده اند، هر چند پروازهای آن تنها به مقصد اسپانیا و بریتانیاست


پنجشنبه 5 آبان 1390 ساعت 11:11  
 نظرات    
 
بهزاد حسین زاده 17:28 پنجشنبه 5 آبان 1390
1
 بهزاد  حسین زاده
قابل توجه سازمان هواپییمایی ...
محمدرضا علوی کیا 19:17 پنجشنبه 5 آبان 1390
1
 محمدرضا علوی کیا
ممنون جالب بود،مثل اینکه جا کم اوردن!
بهنام مکسایی 02:23 آدینه 6 آبان 1390
4
 بهنام مکسایی
سلام ببخشید اسم این خیابون فکر کنم مسخره ترین خیابون دنیا باشه.
سید ابراهیم موسوی نژاد 10:10 آدینه 6 آبان 1390
1
 سید ابراهیم موسوی نژاد
جالب و تعجب برانگیز بود
فریحان حامدیزدان 12:17 آدینه 6 آبان 1390
1
 فریحان حامدیزدان
ممنون مطلب جالبی بود